top of page
Mikael Bisp

Prey another day



Fakta

Udgiver: Asmodee Nordics Udvikler: Matthew Dunstan, Brett J. Gilbert

Brætspil varierer meget i sværhedsgrad og kompleksitet, der findes spil som A World at War eller Diplomacy, der begge tager mange timer at spille og endnu flere at lære. Midt imellem har man spil som Wing Span og Catan, hvor man kan lære og spille dem på kort tid. Samtidig er der de simple spil, såsom Uno, Ludo og Just One, som alle kan lære på næsten ingen tid. En gang imellem støder man dog på et spil, som er lidt svært at kategorisere på den måde, sådan har jeg det med Prey another Day, et spil som er i helt sin egen kategori.



Hvis man forestiller sig man har en brætspils aften med vennerne og gerne vil byde dem på en 3 retters menu af brætspil, så kunne man jo starte med en forret i form af en hurtig omgang Uno, efterfulgt af hovedretten i form af Catan, og slutte med en omgang Just One som desert. Hvis vi skulle have Prey another Day ind i en sådan menu, så ville jeg anbefale den som en aperitif eller en palate cleanser. Spillet er meget simpelt, måske endda en smule for simpelt for de flestes smag. Du sidder nok og tænker at anmelderen er skør i hovedet når han sidder og sammeligner mad og brætspil, men sagen er den, at hvis jeg i den her anmeldelse kun skriver om selve spillet og dets kompleksitet, så ville den her anmeldelse kun fylde 2 korte spalter. Men nu hvor jeg allerede har bevæget mig ud i at blande mad og brætspil på den måde, så kunne det faktisk være en ide at åbne en slags restaurant hvor man kan bestille mad og brætspil i form af menuer. Ok, det er nok ikke så smart at jeg smider ideen ud på nettet på den her måde, det kunne jo være at min ide bliver brugt af en anden, men på den anden side så er det begrænset hvor mange folk der falder over den anmeldelse og har lyst til at starte en restaurant. Så tilbage til de 2 spalter om spillet Prey another Day.


Normalt har jeg svært ved at fatte mig i korthed når det kommer til at forklare om brætspil, det gør sig dog heldigvis ikke gældende her. Prey another day er et kortspil for 2 til 5 personer, hver spiller får 5 ens kort. På hvert kort er der et billede af et dyr, en bjørn, en ulv, en Los, en ugle og en Mus. Dyr som kan jagte hinanden i den nævnte rækkefølge, og det er ideen med spillet, spillerne skal med sine dyre-kort jagte modstandernes kort.Hver spiller placerer et kort med billedsiden ned af på bordet, hvorefter en spilstyrer spørger om der er en bjørn tilstede på bordet, hvis dette er tilfældet så vender spilleren med bjørnen sit kort. Nu kan denne spiller gå på jagt, hvilket indebærer at han siger navnet på et af de andre kort. Denne kan f.eks. Sige at han vil jagte en Ugle, hvis der er en spiller som har lagt et ugle kort skal dette kort nu vises og den spiller er ude af denne runde. Hvis Jægeren ikke klarer at gætte et kort, så vender alle deres kort, hvorefter alle spillere ligger et af deres resterende kort på bordet. Nu spørges der efter en Ulv, hvis der er ikke er nogen Ulv, så en Los osv. I den rækkefælge jeg før nævnte, dette fortsætter i maksimalt 3 omgange. Skulle der i en omgang være mere end en spiller som har valgt det dyr man kalder på, så vil dyrene bliver forvirret og jagten vil mislykkes og alle vender deres kort. Efter 3 omgange skal der regnes på hvem der vinder, hvert dyr har nemlig en værdi, hvor bjørnen har den laveste værdi på 1, og musen den højeste på 5 point, efter 3 omgange ligges værdien af de dyr man har på bordet sammen, spilleren med den højeste samlede værdi får 2 point, mens resten som har overlevet får 1 point, hvis man blev fanget så får man ikke point. Hvis man som jæger fanger alle ande modspillere i løbet af de 3 omgange, så får man som den eneste 2 point. Spillets samlede vinder er den som først får 5 eller flere point.



Spillet fungerer fint med kun 2 spillere, her er det dog nemt at læse sin modstander og regne ud hvilke kort der bliver spillet i næste omgang. Men med 2 spillere som ikke kender hinanden alt for godt, så er det faktisk sjovt i lidt længere tid, men med tryk på ”lidt”, da spillet meget hurtigt mister sin charme. Spillerne har kun fem dyr at vælge imellem, så når man er ved omgang 3, kan man næsten altid bruge udelukkelses metoden til at gætte modstanderens kort. De gange jeg har spillet Prey Another Day med 2 spillere, gættede jeg altid det sidste kort. Det er dog en smule anderledes når man er flere spillere, da er det lidt sværere at regne ud hvad modstanderne tænker når de spiller deres kort. Det tager dog ikke lang tid før et spil Prey Another Day er overstået, med 2 spillere er det overstået på under 5 minutter, med flere spillere tager det måske det dobbelte, hvis spillerne snakker taktik og muligheder kan man strække det til et kvarter.



Spillet består af 25 dyre kort, 25 point brikker og 5 oversigtskort der viser kortenes værdi hvis man skulle være i tvivl. Kortenes illustrationer er farverige men billederne er meget simple, mine børn har lavet bedre tegninger i deres korte liv. Jeg er faktisk skuffet over billederne, jeg kan godt se at nogle folk kan finde dem flotte og charmerende, men jeg synes de alt for simple og dårligt illustrerede. Specielt når man tænker på hvor simpelt selve spillet er, så skuffer det mig at der ikke er lagt lidt mere kærlighed i kortene, der er trods alt kun 5 forskellige dyr. Størrelsen og kvaliteten af selve kortene er der dog ikke noget i vejen med.



Prey Another Day er ikke et spil vi finder ofte frem herhjemme, det er for simpelt og mangler dybde når man sidder med de samme spillere. Men jeg må være retfærdig og sige at jeg sagtens kan se, at folk der ofte spiller brætspil med nye spillere kan finde mere glæde og dybde i spillet. De første par gange er det sjovt at snakke højt om hvilket kort man gætter de andre spillere har lagt på bordet, men ligesom første gang en teenagedreng har samleje, så er det overstået på meget få minutter.

Så er du typen der ofte har brætspil aftenere med nye folk eller spiller i større grupper, så er der en del sjov at finde i Prey Another Day. Spiller du ligesom mig kun med familien, så er det svært at anbefale dette spil, selvom det koster under 100 kr. Det er for simpelt på alle måder, så man ender med kun at spille det i kort tid, herefter samler det støv på brætspils hylden.



En sjov lille detalje er navnet på spillet. På æsken er navnet nemlig printet på alle sider, men på den ene side er navnet skrevet forkert, der står faktisk ”Pray another day”. Det var en detalje som fangede mit øje første gang jeg så æsken, jeg syntes det var en mærkelig ”fejl” at have på æsken, måske er det en fejl som har sneget sig ind i oversættelsesprocessen, da det faktisk oprindeligt er et tysk spil som hedder Schnitzeljagd. Efter at have googlet det, fandt jeg dog ud af at det faktisk er et lille bevidst skjult ”Easter Egg” som udvikleren har smidt på æsken, et slags udvidet spil på ord.


Prey Another Day får 3 ud af 5 lamaer fra mig, er du familiespil typen så kan du godt trække en lama fra karakteren. Nu vil jeg dog gå videre med min ”geniale” ide omkring en brætspils restaurant, videre på den måde at jeg vil sove på ideen, og så smide den på listen over ”tid jeg har brugt på ting, som aldrig bliver til noget alligevel”.

 
Godt til nye spillere eller større grupper, da enkeltheden ikke helt opfordrer til lang levetid

0 kommentarer

Relaterede indlæg

Se alle

So Many Clues

Helldivers 2

Comments


bottom of page